• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Nelerde Bulunur?

Vücudumuzda doğal olarak bulunan bir madde olan hyaluronik asit; deri, eklemler, gözler ve sinir dokuları için son derece önemli bir role sahiptir. (1) Bu madde; bağ dokularını güçlendirir, cildin nem tutma kapasitesini artırır ve eklemlerin kayganlığını sağlar. (1,2) Hyaluronik asit ayrıca yaşlanma karşıtı özellikleriyle kozmetik ürünlerde de yaygın olarak kullanılır. (2)

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyaluronik asit, vücutta doğal olarak bulunan bir glikozaminoglikandır. Bu madde; cilt dokularında, gözlerde, eklemlerde ve sinovyal sıvıda bulunur. (1) Bu bileşenin en önemli özelliklerinden biri, su tutma kapasitesinin yüksek olmasıdır. Böylelikle cildin nemlenmesine yardımcı olur ve kırışıklıkların azalmasına katkıda bulunur. (2)


Hyaluronik asit, doğal olarak üretilen bir polisakkarittir. Yaşlanmanın etkisiyle üretiminde azalma meydana gelir. Buna bağlı olarak ciltte elastikiyet kaybı ve kırışıklık gibi sorunlar açığa çıkabilir. Cilt bakımı için hazırlanan ürünlerde, bu maddeye yer verilir. Bu sayede cildin daha esnek, canlı ve parlak bir görünüm kazanması sağlanabilir. (2) Hyaluronik asit nedir sorusuna cevap aldıktan sonra bu maddeden etkili bir şekilde yararlanmanız mümkün olabilir. 

Hyaluronik Asit Nelerde Var?

Hyaluronik asit nelerde var sorusuna verilecek cevap, bu maddenin vücutta doğal olarak bulunduğudur. (3) Söz konusu bileşen, aynı zamanda bazı kozmetik ürünlerde ve ilaçlarda da kullanılır. (1, 2) Bu maddenin cilt bakım ürünlerinde kullanılması, cildin nemlenmesini artırarak yaşlanma belirtilerinin azalmasını sağlayabilir. (2) Söz konusu bileşen, son zamanlarda dermal dolgu malzemesi olarak da kullanılır. (1) Bu uygulamalar; kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur. (2)

Hyaluronik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Hyaluronik asit, vücutta doğal olarak üretildiği için besinlerde doğrudan bulunmaz. (3) Ancak hyaluronik asidin üretimini artıran bazı besin maddeleri vardır. Örneğin tavuk kemiği iliği, karides ve ıstakoz kabuğu, söz konusu maddenin üretiminde rol oynayan glukozamin içerir. Glukozamin, yara oluşan kısımlarda hyaluronik asit üretimini artırarak dokuların onarımını destekler. (4) Öte yandan, ilgili bileşenin horoz ibiği ve sığırların sinoviyal sıvısından elde de edilebilir. (5)

 

Hyaluronik Asit Vücutta Nerede Bulunur?

Hyaluronik asit nelerde bulunur sorusuna cevap verdikten sonra bu maddenin vücuttaki konumuna değinmek mümkündür. Hyaluronik asit, nemlendirici bir madde olarak işlev görür. Yaşlandıkça, bu maddenin vücuttaki seviyeleri azalarak cilt; kuru, kırışık ve sarkık görünmeye başlayabilir. (2) Birçok kozmetik üründe hyaluronik asit kullanılmasının nedeni; cildin yapısında bulunan doğal bir madde olmasıyla ilgilidir. (3) Bu maddenin %50’si cildin dermal ve epidermal tabakasında bulunur. (2) Kalanı ise gözün vitröz tabakasında, eklemlerde ve diğer vücut bölümlerinde yer alır. (5)


Hyaluronik asit, eklem sıvısının en önemli bileşenlerinden biridir. Eklem hareketini kolaylaştıran bir kayganlaştırıcı olarak işlev görür. (1) Bu sayede sürtünmeye bağlı açığa çıkan osteoartrit ve romatoid gibi eklem rahatsızlıklarının tedavisinde yer alır. Eklem sağlığı için önemli bir madde olmasının yanı sıra göz rahatsızlıklarının tedavisinde de ön plana çıkar. Bu bileşen, göz küresindeki sıvıyı korur ve onun dokusunun nemli kalmasını sağlar. Ayrıca göz ameliyatlarında ve kontakt lenslerde de yaygın olarak kullanılır. (5) Hyaluronik asit; sinir dokusu, kemikler ve kıkırdak dokusunda da bulunabilir. (1) Özetle bu madde, vücutta genel olarak yaygın bir bileşendir ve birçok farklı fonksiyonda önemli bir rol oynar. 


Kaynaklar:

  1. https://www.mdpi.com/2073-4409/9/7/1743 
  2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/522121 
  3. https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-199447030-00009?crsi=662497092&cicada_org_src=healthwebmagazine.com&cicada_org_mdm=direct
  4. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/27113
  5. http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/bitstream/handle/123456789/5848/T06458.pdf?sequence=1&isAllowed=y