• Sıkça Sorulan Sorular
  • 0(216) 643 00 60
  • en yakın eczane EN YAKIN ECZANE
nutraxin eczanelerde Eczanelerde

Magnezyum Nedir? Nelerde Bulunur?

Magnezyum, insan vücudu için son derece önemli bir mineraldir. Vücudumuzda bulunan dört ana elektrolit mineralinden biridir ve kemik, sinir ve kas sağlığı için gereklidir. (1) Bu mineral yetersiz alındığında vücudunuzda birçok sağlık sorunu oluşabilir. Bu yazıda magnezyum hangi besinlerde var dâhil olmak üzere pek çok sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Magnezyum Nedir?

Magnezyum, kimyasal sembolü Mg, atom numarası da 12 olan bir elementtir. Toprak kabuğunda en bol bulunan elementlerden biridir. Aynı zamanda insan vücudunda da önemli bir yere sahip olan bu mineral; kemiklerin güçlenmesi, sinir sisteminin düzenlenmesi, kalp ritminin ayarlanması ve enerji üretiminde rol oynar. (1) Magnezyumun sitrat, malat, glisinat ve taurat gibi alt türleri bulunur. (2) 

Magnezyumun Kaç Çeşidi Vardır?

Magnezyum nedir sorusuna cevap verdikten sonra bu mineralin çeşitlerinden bahsedebiliriz. Bu mineralin en yaygın formları, magnezyum sülfat, sitrat, malat, glisinat ve taurattır. Bu alt formlar, farklı emilim oranlarına ve etkilere sahiptir. Farklı bileşenlerin bir araya getirilmesiyle meydana gelir. (2)

Magnezyum Sitratın Özellikleri

Magnezyum sitrat, mineralin sitrik asitle birleşmesiyle oluşur. Mineralin diğer formlarına göre daha iyi ve kolay emildiği için vücudunda bu bileşenden yeteri kadar olmayan kişiler tarafından tercih edilir. (2) Ayrıca sitrat, bağırsak hareketliliğini arttırabilir ve kabızlığı önleyebilir. Hatta bu bileşen, kolonoskopi gibi bağırsaklarla ilgili prosedürlerden önce boşaltımı sağlamak amacıyla kullanılır. (3)

Magnezyum Malatın Özellikleri Nelerdir?

Magnezyum malat, mineralin malik asit ile birleşmesiyle oluşur. Malik asit, elma gibi meyvelerde yoğun olarak bulunur. Daha çok yorgunluk ve hâlsizlik gibi şikâyetleri olan kişilere tavsiye edilir. Ayrıca depresyon ve diyabet gibi rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla tavsiye edilebilir. (2) Özetle bu asit, enerji üretiminde önemli bir rol oynar ve magnezyumla birleştiğinde, kas ağrısı ve yorgunluğu gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. (5) 

Magnezyum Glisinatın Özellikleri Nelerdir?

Magnezyum glisinat, mineralin glisin adlı bir amino asit ile birleşmesiyle oluşur. Bu sayede mineralin vücut tarafından daha iyi emilecek bir yapıya ulaşması mümkün hâle gelir. Magnezyum glisinat, diğer takviyelere göre daha az yan etkiye sahiptir. Örneğin yüksek bağırsak toleransı sağlamasıyla sindirim sorunları yaşayanlar için uygun olabilir. (2) Bu takviye, kas spazmlarını azaltabilir ve kas fonksiyonunu artırabilir. (6) Uyku kalitesini artırarak stres gibi kişilerin kendilerini kötü hissetmelerine neden olabilecek durumların giderilmesine de yardım edebilir. (7)

Magnezyum Taurat Özellikleri

Magnezyum taurat, mineralin taurin amino asidi ile birleşmesiyle oluşan bir bileşiktir. Bu bileşik, mineralin vücutta daha iyi emilmesini sağlar. (2) Bunun yanında dolaşım sisteminin düzenlemesine yardımcı olabilir. (8) Ek olarak bu magnezyum çeşidi, katarakt gibi göz rahatsızlıklarının ilerlemesini durdurma noktasında da etki sağlayabilir. (9)


Magnezyum İçeren Besinler

İnsan vücudu için önemli bir mineral olan magnezyum, birçok biyolojik fonksiyonda yer alır. Bu mineralin yeterli miktarda alınması, kemik sağlığı, sinir fonksiyonları ve kalp sağlığı gibi birçok alanda etkili olabilir. (1) Magnezyum içeren besinlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Kabak çekirdeği
  • Çiya tohumu
  • Kaju
  • Soya sütü
  • Avakado
  • Ispanak
  • Yer fıstığı
  • Badem
  • Soya fasulyesi
  • Pirinç
  • Patates (10)

Magnezyum nelerde var öğrendikten sonra bu besinleri tüketerek, günlük mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bununla beraber yeterli mineral alamadığınız zamanlarda takviyelere de başvurabilirsiniz. (10) Vücut için hayati bir öneme sahip olan bu mineralin takviyeleri, sitrat ve malat gibi alt türlere ayrılır. Bu türlerin her biri, farklı etkileriyle ön plana çıkar. (2) Dolayısıyla magnezyum takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. 

Kaynaklar:

  1. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2017215
  2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/620760
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3020380/pdf/WJG-17-242.pdf
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-Consumer/
  5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/13590849208997961
  6. https://www.purelabvitamins.com/_uploads/File/PureLabVitamins-Magneisum-CHEO-CaseStudy.pdf 
  7. https://finallyfocused.org/wp-content/uploads/2022/02/Magnesium-the-Missing-Link.pdf
  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987796900079 
  9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001448351300047X 
  10. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Bu Yazıyı Beğenenler Bunlara da Göz Atabilir